SMA Testi, NIFTY Testi, Moleküler Karyotipleme Testi, Genetik Taşıyıcılık Testi (Carrier Screening Test) hakkında bilgi almak için 0 533 282 6888 Donegen Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezi’ni arayabilir veya GEN-BOT sohbet robotu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Spinal müsküler atrofi (SMA), omuriliğin ön boynuz hücrelerinin dejenerasyonu ile kas kaybına ve zayıflığına neden olarak hareket kabiliyetini kısıtlayan nöromüsküler genetik bir hastalıktır.
Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilen SMA, batı ülkelerinde daha sık görülür. Ülkemizde ise yaklaşık 6 bin ile 10 bin doğumda bir bebekte görülen genetik geçişli bir hastalıktır.
Bazı durumlarda yemek yeme ve nefes almayı bile imkansız hale getiren SMA’da görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez ve his kaybı olmaz. Kişinin zekâ düzeyi normal ya da normalin üzerindedir.
SMA’nın 4 farklı tipi bulunmaktadır;
Tip 1, bebeklikte başlayıp çok ağır ve ciddi seyreden, bebeğin nefes alırken bile nefes kaslarının hareket edememesine, yani bebeğin tam hareketsizliğine yol açar.
Tip 2, emeklemiş ama hiçbir zaman yürüyememiş çocuklarda 1,5 yaşına kadar başlar
Tip 3, çocuk yürümeye başladıktan sonra çocukluk ve gençlik dönemi içinde herhangi bir yaşta başlar.
Tip 4, erişkinlerde görülen tipidir. Kol ve bacaklarda zayıflık vardır. Genel olarak bu hastalar yürüyebilirler.
Ülkemizde her 6000 doğumda bir görülen bu hastalık sağlıklı fakat taşıyıcı olan anne babaların çocuklarında görülür. Ebeveynler taşıyıcı olduklarının farkında olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürürken genlerinde bulunan bu bozukluk çocuğa geçtiğinde SMA ortaya çıkabilir. Taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında SMA görülme oranı %25’tir.
SMA hastalığının kesin tanısı genetik inceleme ile konulur. SMA hastalarının %95’inde SMN1 ekzon 7 ve ekzon 8 delesyonu tespit edilmektedir. SMA geninin delesyon açısından taranması bireyin vereceği yaklaşık 5 ml kan örneği ile mümkündür.
DONEGEN Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi Genetik Uzmanları, biyoinformatik uzmanları, laboratuvar personeli ve son teknoloji cihazları ile Tüm Gen Dizi Analizi , MLPA ve Panel çalışmaları ile SMA genindeki tüm değişimler eksiksiz saptanabilmektedir
Test Türü:
SMA
Test Yöntemi:
MLPA, NGS
Sonuçlandırma Süresi:
6-8 Hafta
Örnek Türü ve Tüpü:
Kan, Mor kapaklı(EDTA’lı tüp)
Saklama ve taşıma Koşulları:
+4 C’de bir hafta saklanabilir ve taşıma gün içinde oda sıcaklığında gerçekleşir
Red Kriterleri:
Lipemik, Hemolizli örnek kabul edilmez